Back to Top

Almighty God has those angels med konst

 

Utvalda delar av programmet Almighty God has those angels – En hyllning i ton och bild till Duke Ellington och The Sacred Concerts från Harplinge kyrka.

Klicka på länken för att se konserten: http://bit.ly/Almightygodhasthoseangels

 

Under de sista åren av Duke Ellingtons liv, utforskade han den andliga sidan av sina extraordinära musikaliska gåvor. Mellan 1965 och 1973 skrev Ellington tre stora verk där han kombinerade spirituals, gospel, jazz, blues, klassisk musik, körmusik och dans. Enligt honom själv var detta den viktigaste musiken han någonsin skrivit. Spirituals, gospel, jazz och blues uppstod i Amerika i mötet mellan musik, tradition och religion från Afrika och Europa. Det finns en själ och andlighet i denna musik som det är svårt att finna motsvarighet till. Den har bokstavligt talat vuxit fram ur blod, svett och tårar.
”Vi har letat efter kärnan i denna fantastiska musik där både musiken och målningarna spelar en aktiv roll i själva framförandet. Ett framförande där de båda konstformerna kompletterar, befruktar och lyfter fram varandra på ett nytt och spännande sätt. Genom att sammanföra saxofonens uttrycksfulla tonspråk och bildspråkets fantasieggande färger och former så känner vi att kommit en bit på väg.”
Kvällen bjuder på musik och konst som varvas med korta betraktelser som denna gång har tema änglar.

 

Medverkande:
Anna-Carin Mårtensson – målningar
Charlotte Polson – altsaxofon
Sven Engström – piano och orgel
Bernt Bengtsson – bas
Carl Persson – slagverk